Gabapentine

Gabapentine kan een aanvulling zijn voor erg gestresste/ angstige katten, het is erg geschikt als stressverlagend middel om te geven voordat de kat naar de trimsalon of dierenkliniek gaat. 

Marieke Knies heeft een artikel geschreven over Gabapentine, klinkt hier voor de link naar haar artikel.

Reismand / transportbox tip & tricks

Helaas komen katten vaak al gestresst in de trimsalon omdat ze de reismand verschrikkelijk vinden of de autorit als erg vervelend ervaren. Daarom heb ik een aantal tips/adviezen waardoor dit verminderd kan worden.

Dat begint al met het juiste reismandje aan te schaffen en deze vervolgens aantrekkelijk voor de kat te maken. Maar ook het wennen aan de autorit is belangrijk. Als laatste komt de thuiskomst na een trimbehandeling aan de orde, want dit kan soms ook veel stress voor de thuiskomende maar ook thuisgebleven kat veroorzaken. Zo kan je zelf dus ook het een en ander doen om het minder stressvol voor de kat te maken, maar ook voor jezelf.

Keuze reismand/transportbox

Reismand aangenaam maken

Transport naar de trimsalon

Thuiskomst na bezoek trimsalon

Boek: "Klitvrije kat zo doe je dat!"

Als je zelf meer wilt weten over de kattenvacht en het verzorgen hiervan, dan kan ik je het boek "Klitvrije kat, zo doe je dat!" van Wendy van Cats Only van harte aanraden. Na al vele boeken over vachtverzorging van katten te hebben gelezen, is dit de eerste waar ik echt heel enthousiast over ben.

In het boek worden de volgende onderwerpen beschreven:
* Wat moet je doen, en wat vooral niet? 
* Welke materialen moet je wel of juist niet gebruiken bij de vachtverzorging van je kat?
* Hoe voorkom je pijnlijke, lelijke klitten in de vacht van je kat?
* Hoe verzorg je de vacht van je kat in het voorjaar tijdens de rui?
* Hoe verzorg je de vacht van je kat tijdens een warme zomer of tijdens de koude wintermaanden?
* Hoe achterhaal je de vachtgroeicyclus van je kat?

Je kunt het boek aanschaffen in mijn trimsalon voor € 22,50.

Boek: "Aromatherapie voor katten"

Wil je meer weten over hoe je aromatherapie kan inzetten bij katten, dan heeft Hennie Schuit van Casa Aroma daar een heel duidelijk, informatief en makkelijk te lezen boek over geschreven.

Hierin beschrijft ze o.a.:
* Hoe essentiële oliën werken en hoe je ze veilig kan inzetten bij katten.
* De basis van kattengedrag, stress signalen en lichaamstaal.
* Welke oliën je kan inzetten bij welk probleemgedrag.

Op haar site kan je het boek bestellen: www.casa-aroma.nl 

Vuurwerkangst bij katten

Katten reageren kunnen heel verschillend op vuurwerk reageren. Bij mij thuis gaat de één voor het raam zitten en wil alles zien waarbij de ander gelijk wegvlucht achter de bank. Dat katten angstig kunnen zijn voor vuurwerk kan komen doordat hun gehoor en zicht in het donker veel beter is dan dat van ons.

Het gevaar van die angst als ze buiten komen, is dat ze weg wegvluchten en de weg naar huis niet meer terug kunnen vinden of erger dat ze aangereden worden. Maar ook voor de binnenkat is het geen pretje en kan veel stress met zich meebrengen.

Wat kan je hier aan doen?

  • Blijf zelf kalm, klinkt heel logisch want katten voelen jouw stemming dus als jij onrustig of nerveus bent, breng je dat over op je kat.
  • Zorg dat je kat op oudejaarsdag (of soms al eerder) niet naar buiten kan, sluit het kattenluikje. Is jouw kat een echte buitenkat, oefen dit al ruim van te voren door je kat af en toe al een dag binnen te houden.

  • Sluit deuren en ramen en doe gordijnen/rolluiken dicht. Dit dempt het geluid en de lichtflitsen van buiten.

  • Laat de lampen branden (hierdoor zijn de lichtflitsen van buiten minder te zien) en laat de radio met rustige muziek aan (dit overstemt het geluid van buiten wat).

  • Zorg dat er plekken zijn waar je kat zich kan verstoppen. Als dit bv. de slaapkamer is, zet hier dan ook de voer-, waterbak en kattenbak neer. Je kan in deze ruimte ook een kartonnendoos met het favoriete kleedje/mandje van je kat neerzetten.

Cat Music

Je kan ook gebruik maken van rustgevende Cat Music (David Teie - Music for Cats - YouTube).

Etherische oliën

Je kan etherische oliën inzetten om het stress niveau van je kat (en jezelf) te verlagen. Doe een paar druppels Stress away olie (Young Living) in de diffuser of 1 druppel Stress away olie op een houten hanger en leg dat in de buurt van de kat.

Feliway verdamper®

De verdamper verspreid feromonen die een kalmerend effect hebben op je kat. Plaats gemakkelijk in het stopcontact in de ruimte waar je kat het meeste verblijft en
Begin hier minimaal 2 weken van te voren mee.
Na oud en nieuw moet de verdamper nog minimaal een week in het stopcontact blijven.

Feliway spray®

Het bevat het zogeheten kopjesferomoom dat katten van nature afgeven door hun kopje langs meubels, deurposten en jouw benen te wrijven. Dit feromoon stelt katten gerust en geeft hen een veilig en vertrouwd gevoel.
Met behulp van de spray kun je dit vertrouwde en veilige gevoel voor jouw kat nabootsen. Hierdoor help je jouw kat beter omgaan met de spannende situatie.

Spray rechtstreeks 8 spuitjes in de mand van de kat of op de veilige plek die je kat heeft gekozen.
Wacht ongeveer 15 minuten voordat je de kat in de buurt van het ingesprayde gebied laat komen.
Het geruststellende effect houdt 4 tot 5 uur aan. Spray indien nodig elke 4-5 uur opnieuw.

Zylkene®

Zylkène is een natuurlijk product (voedingssupplement) dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress. Bij kortdurende stress (vuurwekangst), 1-2 dgen van te voren beginnen en gedurende de stressperiode blijven gebruiken.
Meestal wordt er 2 weken van te voren mee begonnen.

Medicatie via dierenarts

Bij de dierenarts kunnen ze je adviseren welke medicatie kan worden ingezet volgens de laatste richtlijnen. Deze medicatie moet door de dierenarts worden voorgeschreven.