Katerstaart

Mijn kat heeft zo’n vieze, vettige plek op zijn staart, weet jij wat dat is? Deze vraag krijg ik vaker van klanten en dat is een katerstaart.Wat is een katerstaart en hoe kan je het behandelen?

Lees meer »

Gabapentine

Gabapentine kan een aanvulling zijn voor erg gestresste/ angstige katten, het is erg geschikt als stressverlagend middel om te geven voordat de kat naar de trimsalon of dierenkliniek gaat. 

Marieke Knies heeft een artikel geschreven over Gabapentine, klinkt hier voor de link naar haar artikel.

Katerstaart

Wat is een katerstaart en hoe kan je het behandelen?

Mijn kat heeft zo’n vieze, vettige plek op zijn staart, weet jij wat dat is? Deze vraag krijg ik vaker van klanten en dat is een katerstaart.

Een katerstaart is een veelvoorkomend probleem bij katten dat wordt gekenmerkt door een ophoping van talg en vet op de staartbasis. Deze aandoening treedt op wanneer de talgklieren nabij de staart overactief worden, waardoor een vettige, vuilachtige plek ontstaat die vaak samengeklitte haren en klitten veroorzaakt.

Hoewel een katerstaart vaker wordt gezien bij ongecastreerde katers, kunnen ook gecastreerde katers of poezen hier last van krijgen. De exacte oorzaak van een katerstaart is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt te worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder (mannelijke) hormonale veranderingen, genetische aanleg, omgevingsfactoren en de algehele gezondheid van de kat.
Denk bij algehele gezondheid van je kat aan bijvoorbeeld artrose, gebitsproblemen, overgewicht, stress of andere ziekte.

Behandeling van een katerstaart is gericht op het verminderen van de ophoping van talg en vet en het voorkomen van verdere irritatie of ontsteking. Dit kan worden bereikt door regelmatige vachtverzorging, waarbij de aan elkaar geplakte haren voorzichtig worden los geborsteld met een slickerborstel. Gebruik hierbij geen kam, omdat dit de haren te veel kan beschadigen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat overmatig wassen of het gebruik van crèmes de aandoening vaak verergert en daarom moet worden vermeden. Als er irritaties optreden zoals roodheid, ontsteking, korstjes, verdikking of kale plekken, neem dan contact op met je dierenarts of laat je doorverwijzen naar een dermatoloog voor verdere behandeling.

Gebitsverzorging bij katten

Een gezond gebit is belangrijk. Naast dat aandoeningen in de bek  pijnlijk zijn (en we weten dat katten pijn slecht laten zien) kan het ook vachtproblemen geven of problemen bij andere organen (zoals de nieren). Wat je hier aan kan doen lees je hier.

Februari is de maand van het gebit en kan je bij de meeste dierenartsen een afspraak maken voor een gratis gebitscheck.
In mijn trimsalon check ik ook altijd het gebit want hoe eerder je erbij bent hoe beter.

Voorkomen is beter dan genezen gaat ook hier op.
Wat kan je zelf doen om het gebit van je kat gezond te houden?

 • Tandenpoetsen
  Deze staat met stip op nummer 1 maar het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Kijk eens op internet hoe je dit het beste kan aanleren. Vooral niet te snel en te veel willen is het steekwoord. Leer het in rustige kleine stapjes aan.
  Gebruik een speciale dierentandenborstel of gaasje en dierentandpasta (in onze tandpasta zit oa. fluoride wat niet goed is voor je kat).

 • Speciaal voer (en/of tanden/kauw snoepjes)
  De brokken in dit voer zijn vaak wat groter en hebben een speciale structuur zodat door het kauwen van de brok het gebit wordt gereinigd. Het blijft de vraag hoeveel van de kiezen het echt reinigt. Daarnaast is de samenstelling wel zo gemaakt dat het minder tandplak veroorzaakt. 

 • Mondwater
  Een kat kan natuurlijk niet zijn mond spoelen met mondwater maar er zijn producten die toegevoegd kunnen worden aan het drinkwater.
  Bouw de hoeveelheid die moet worden toegevoegd aan het water langzaam op tot de aanbevolen dosering, dit helpt bij de acceptatie.
  Een voorbeeld van mondwater is Vet Aquadent.

 • Mondpasta
  Het voorkomt tandplak en herstelt het tandvlees. Het is een wat kleverige pasta die je met een spuittuitje in de wangenzakken aanbrengt. De kat verspreidt het met zijn tong door de bek en omdat het wat kleverig is komt het overal.
  Mijn voorkeur gaat uit naar Dentisept maar er zijn ook andere pasta's.

 • Matabi stokjes
  Een kauwstokje gemaakt van Silver Fine. De kat zal hier vaak eerst euforisch op reageren en later rustiger worden (stress verlagend effect) daarnaast vermindert het tandplak.

 • Raffia aan kattenspeeltjes
  Ook dit kan door erop te kauwen het gebit reinigen.

 • Goede afweer
  Zorg dat je kat een goede afweer heeft. Dit kan door kwalitatief goed voor maar ook door je kat voedingssupplementen te geven. Informeer hiervoor bij je dierenarts.

Reismand / transportbox tip & tricks

Helaas komen katten vaak al gestresst in de trimsalon omdat ze de reismand verschrikkelijk vinden of de autorit als erg vervelend ervaren. Daarom heb ik een aantal tips/adviezen waardoor dit verminderd kan worden.

Dat begint al met het juiste reismandje aan te schaffen en deze vervolgens aantrekkelijk voor de kat te maken. Maar ook het wennen aan de autorit is belangrijk. Als laatste komt de thuiskomst na een trimbehandeling aan de orde, want dit kan soms ook veel stress voor de thuiskomende maar ook thuisgebleven kat veroorzaken. Zo kan je zelf dus ook het een en ander doen om het minder stressvol voor de kat te maken, maar ook voor jezelf.

Keuze reismand/transportbox

Reismand aangenaam maken

Transport naar de trimsalon

Thuiskomst na bezoek trimsalon

Boek: "Klitvrije kat zo doe je dat!"

Als je zelf meer wilt weten over de kattenvacht en het verzorgen hiervan, dan kan ik je het boek "Klitvrije kat, zo doe je dat!" van Wendy van Cats Only van harte aanraden. Na al vele boeken over vachtverzorging van katten te hebben gelezen, is dit de eerste waar ik echt heel enthousiast over ben.

In het boek worden de volgende onderwerpen beschreven:
* Wat moet je doen, en wat vooral niet? 
* Welke materialen moet je wel of juist niet gebruiken bij de vachtverzorging van je kat?
* Hoe voorkom je pijnlijke, lelijke klitten in de vacht van je kat?
* Hoe verzorg je de vacht van je kat in het voorjaar tijdens de rui?
* Hoe verzorg je de vacht van je kat tijdens een warme zomer of tijdens de koude wintermaanden?
* Hoe achterhaal je de vachtgroeicyclus van je kat?

Je kunt het boek aanschaffen in mijn trimsalon voor € 22,50.

Boek: "Aromatherapie voor katten"

Wil je meer weten over hoe je aromatherapie kan inzetten bij katten, dan heeft Hennie Schuit van Casa Aroma daar een heel duidelijk, informatief en makkelijk te lezen boek over geschreven.

Hierin beschrijft ze o.a.:
* Hoe essentiële oliën werken en hoe je ze veilig kan inzetten bij katten.
* De basis van kattengedrag, stress signalen en lichaamstaal.
* Welke oliën je kan inzetten bij welk probleemgedrag.

Op haar site kan je het boek bestellen: www.casa-aroma.nl 

Vuurwerkangst bij katten

Katten kunnen heel verschillend op vuurwerk reageren. Bij mij thuis gaat de één voor het raam zitten en wil alles zien waarbij de ander gelijk wegvlucht achter de bank. Dat katten angstig kunnen zijn voor vuurwerk kan komen doordat hun gehoor en zicht in het donker veel beter is dan dat van ons.

Het gevaar van die angst als ze buiten komen, is dat ze weg wegvluchten en de weg naar huis niet meer terug kunnen vinden of erger dat ze aangereden worden. Maar ook voor de binnenkat is het geen pretje en kan veel stress met zich meebrengen.

Wat kan je hier aan doen?

 • Blijf zelf kalm, klinkt heel logisch want katten voelen jouw stemming dus als jij onrustig of nerveus bent, breng je dat over op je kat.

 

 • Zorg dat je kat op oudejaarsdag (of soms al eerder) niet naar buiten kan, sluit het kattenluikje. Is jouw kat een echte buitenkat, oefen dit al ruim van te voren door je kat af en toe al een dag binnen te houden.

 

 • Sluit deuren en ramen en doe gordijnen/rolluiken dicht. Dit dempt het geluid en de lichtflitsen van buiten.

 • Laat de lampen branden (hierdoor zijn de lichtflitsen van buiten minder te zien) en laat de radio met rustige muziek aan (dit overstemt het geluid van buiten wat).

 • Zorg dat er plekken zijn waar je kat zich kan verstoppen. Als dit bv. de slaapkamer is, zet hier dan ook de voer-, waterbak en kattenbak neer. Je kan in deze ruimte ook een kartonnendoos met het favoriete kleedje/mandje van je kat neerzetten.

Cat Music

Je kan ook gebruik maken van rustgevende Cat Music (David Teie - Music for Cats - YouTube).

Etherische oliën

Je kan etherische oliën inzetten om het stress niveau van je kat (en jezelf) te verlagen. Doe een paar druppels Stress away olie (Young Living) in de diffuser of 1 druppel Stress away olie op een houten hanger en leg dat in de buurt van de kat.

Feliway verdamper®

De verdamper verspreid feromonen die een kalmerend effect hebben op je kat. Plaats gemakkelijk in het stopcontact in de ruimte waar je kat het meeste verblijft en
Begin hier minimaal 2 weken van te voren mee.
Na oud en nieuw moet de verdamper nog minimaal een week in het stopcontact blijven.

Feliway spray®

Het bevat het zogeheten kopjesferomoom dat katten van nature afgeven door hun kopje langs meubels, deurposten en jouw benen te wrijven. Dit feromoon stelt katten gerust en geeft hen een veilig en vertrouwd gevoel.
Met behulp van de spray kun je dit vertrouwde en veilige gevoel voor jouw kat nabootsen. Hierdoor help je jouw kat beter omgaan met de spannende situatie.

Spray rechtstreeks 8 spuitjes in de mand van de kat of op de veilige plek die je kat heeft gekozen.
Wacht ongeveer 15 minuten voordat je de kat in de buurt van het ingesprayde gebied laat komen.
Het geruststellende effect houdt 4 tot 5 uur aan. Spray indien nodig elke 4-5 uur opnieuw.

Zylkene®

Zylkène is een natuurlijk product (voedingssupplement) dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress. Bij kortdurende stress (vuurwekangst), 1-2 dgen van te voren beginnen en gedurende de stressperiode blijven gebruiken.
Meestal wordt er 2 weken van te voren mee begonnen.

Medicatie via dierenarts

Bij de dierenarts kunnen ze je adviseren welke medicatie kan worden ingezet volgens de laatste richtlijnen. Deze medicatie moet door de dierenarts worden voorgeschreven.