Nagels knippen

Is het altijd nodig om de nagels van een kat te knippen? Zeker niet maar er zijn wel situaties waar het wel nodig kan zijn. Om te weten wanneer wel is het handig om te weten hoe een nagel van een kat groeit en  in welke situaties de kat de nagels niet afslijten.

 

De nagels van een kat groeien niet op dezelfde manier als onze nagels. Bij een kat wordt telkens een nieuwe nagel van binnenuit gevormd, het buitenste laagje (nagelhoesje) wordt tijdens het scherpen van de nagels aan bijvoorbeeld de krabpaal verwijderd. Deze nagelhoesjes kan je ook in huis vinden.

Over het algemeen hoeven de nagels van een kat niet geknipt te worden. Vooral buitenkatten slijten deze voldoende af. 
Bij binnenkatten kan het soms nodig zijn omdat ze overal in blijven hangen en dit kan ook gevaarlijk zijn als ze ergens vast in komen te zitten. Ze zullen dan proberen om los te komen en dan kan de nagel scheuren.

Ook bij oudere katten of katten met een medische aandoening (denk aan overgewicht, gewrichtsaandoeningen of scheefgegroeide teentjes) kunnen de nagels een probleem geven, zij slijten de nagels en nagelhoesjes minder of niet af doordat ze minder bewegen. Aangezien er toch gewoon een nieuwe nagel groeit, kan deze in het niet afgesleten nagelhoesje groeien en daardoor ontstaat er een dikkere nagel die uiteindelijk in het voetkussentje kan groeien. Je kan je voorstellen dat dit erg pijnlijk is, zeker als dit gaat ontsteken.

Wil je zelf de nagels van je kat knippen, zorg dan dat je een goed en scherp nagelschaartje voor katten hebt.
Duw de nagel een beetje uit door op het teentje te drukken en zorg dat je goed zicht hebt op de nagel. Kijk tot waar het leven loopt in de nagel, dit is bij donkere nagels moeilijk tot niet te zien. Als je kat een nagel heeft waar het wel te zien is, gebruik deze dan is uitgangswaarde. Blijf zeker 2 mm van het leven af als je de nagel knipt. Soms is het ook alleen maar nodig om de uiterste puntjes te knippen, want je kat heeft zijn nagels ook nodig om te klimmen/springen.

Laat je kat het niet toe dat je de nagels knipt of vind je dit eng om te doen (dat is ook helemaal niet gek), neem dan contact met mij op en ik help je kat graag.