Katerstaart

Mijn kat heeft zo’n vieze, vettige plek op zijn staart, weet jij wat dat is? Deze vraag krijg ik vaker van klanten en dat is een katerstaart.
Wat is een katerstaart en hoe kan je het behandelen?

Een katerstaart is een veelvoorkomend probleem bij katten dat wordt gekenmerkt door een ophoping van talg en vet op de staartbasis. Deze aandoening treedt op wanneer de talgklieren nabij de staart overactief worden, waardoor een vettige, vuilachtige plek ontstaat die vaak samengeklitte haren en klitten veroorzaakt.

Hoewel een katerstaart vaker wordt gezien bij ongecastreerde katers, kunnen ook gecastreerde katers of poezen hier last van krijgen. De exacte oorzaak van een katerstaart is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt te worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder (mannelijke) hormonale veranderingen, genetische aanleg, omgevingsfactoren en de algehele gezondheid van de kat.
Denk bij algehele gezondheid van je kat aan bijvoorbeeld artrose, gebitsproblemen, overgewicht, stress of andere ziekte.

Behandeling van een katerstaart is gericht op het verminderen van de ophoping van talg en vet en het voorkomen van verdere irritatie of ontsteking. Dit kan worden bereikt door regelmatige vachtverzorging, waarbij de aan elkaar geplakte haren voorzichtig worden los geborsteld met een slickerborstel. Gebruik hierbij geen kam, omdat dit de haren te veel kan beschadigen.

Een andere optie is om de vacht in te poederen met rijstzetmeel (of maizena) en voorzichtig in te masseren. Laat dit een half uur intrekken en borstel het vervolgens rustig uit met een slickerborstel. Gebruik geen kam omdat deze de haren kan beschadigen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat overmatig wassen of het gebruik van crèmes de aandoening vaak verergert en daarom moet worden vermeden. Als er irritaties optreden zoals roodheid, ontsteking, korstjes, verdikking of kale plekken, neem dan contact op met je dierenarts of laat je doorverwijzen naar een dermatoloog voor verdere behandeling.