Behandelingen

Katten verliezen in de ruiperiode veel haar wat ook veel losse haren in huis met zich meebrengt. Daarnaast krijgt de kat veel haar binnen bij het schoonlikken van de vacht wat kan leiden tot haarballen.

Vachtbehandeling kortharige kat

Bovenstaande voorkomt u door de kat gemiddeld 2 keer per jaar een vachtbehandeling te geven, de vacht wordt dan volledig uitgekamd en ontwold. Op deze manier worden alle oude en dode haren in 1 keer verwijderd en kunnen de nieuwe haren goed doorgroeien.
De vachtbehandeling zal per ras wat verschillen, zo heeft een Britse Korthaar meer ondervacht dan een Europese Korthaar. Maar ook de leeftijd van de kat kan een rol spelen. Een oudere kat kan door artrose meer moeite hebben de vacht goed te verzorgen dan een jongere kat. Ook de kat met overgewicht heeft vaak moeite de vacht goed te verzorgen. Dan kan een vachtbehandeling een uitkomst zijn. .

Vachtbehandeling (half)langharige kat

Voor een (half)langharige kat is het advies om elke 3 maanden een vachtbehandeling te geven. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort vacht en hoe goed u zelf de vacht kan bij houden. De vacht van (half)langharige katten geeft sneller klitten en als u te lang wacht kan het helemaal vervilten. Een vervilte vacht is heel onprettig en pijnlijk voor de kat. Scheren is dan vaak nog de enige oplossing. Een regelmatige vachtbehandeling kan dit voorkomen.
De vachtbehandeling bestaat uit het ontklitten, uitkammen en ontwollen van de vacht. De overgebleven losse haren worden met de hand eruit geplukt.

Scheren

Als de vacht dusdanig is vervilt dat scheren de enige optie is, dan wordt de kat geheel geschoren. De pootjes, staart en kop worden niet geschoren.
Soms wordt er voor gekozen om gedeeltelijk te scheren. Het kan zijn dat alleen de oksels, buik en liezen veel klitten bevatten en dan wordt alleen dit gedeelte geschoren. Als laatste kan er ook gekozen worden voor een sanitaire trim. Hierbij wordt het gebied rond de anus korter geschoren ten behoeve van de hygiëne.