Behandelingen

Vachtbehandeling trimsalon

De vacht verschilt per ras en per kat, maar ook de leeftijd van de kat kan een rol spelen. Een oudere kat kan door artrose meer moeite hebben de vacht goed te verzorgen, met name de achterkant. Ook de kat met overgewicht heeft vaak moeite de vacht goed te verzorgen. Dan kan een vachtbehandeling een uitkomst zijn. 

Een vachtbesparende behandeling houdt in dat er zo veel mogelijk vacht intact wordt gehouden, want de vacht heeft een belangrijke functie voor de kat. De vacht wordt geheel doorgekamd en gecontroleerd op klitten, deze worden uitgekamd of, als de klitten te dicht op de huid zitten of het uitkammen te pijnlijk wordt voor de kat, weggeschoren. Dit kan soms bijzondere kapsels opleveren

Als de vacht geheel is vervilt, is scheren de enige optie is, en wordt de kat geheel geschoren. De pootjes, staart en kop worden niet geschoren.

Er kan ook gekozen worden voor een sanitaire trim. Hierbij wordt het gebied rond de anus (en eventueel de broek) korter geschoren. Dit wordt nog wel eens gedaan bij katten met darmproblemen en daardoor regelmatig een vieze kont en broek hebben.

Ik werk op een katvriendelijke manier wat betekent dat ik de kat niet in het nekvel pak of dwangmiddelen gebruik. Tijdens de behandeling maak ik gebruik van etherische oliën om ook op deze manier het stress niveau van de kat zo laag mogelijk te houden. Daarnaast heb ik nog een hele "trukendoos" om de kat af te leiden, denk aan lekkere snoepjes, matabi stokjes, valeriaan en speeltjes.

Een enkele keer gebeurt het dat de kat zich echt niet laat behandelen, dan kan ik in overleg de kat onder lichte sedatie ("roesje") bij de Dierenarts in Uitgeest behandelen.

Vachtbehandeling thuis

Je kunt thuis al veel doen om klitten/vilt te voorkomen. Controleer de kat dagelijks tot wekelijks (afhankelijk van de ruiperiode) met de handen/vingers op klitten. Verwijder beginnende klitten door deze uit te pluizen met de vingers of met de laatste tanden van een grove kam. Mocht dat niet (meer) lukken, neem dan contact met mij op, liever dat je te vroeg contact opneemt dan te laat.