Behandelingen

De vacht verschilt per ras en per kat, maar ook de leeftijd van de kat kan een rol spelen. Een oudere kat kan door artrose meer moeite hebben de vacht goed te verzorgen, met name de achterkant. Ook de kat met overgewicht heeft vaak moeite de vacht goed te verzorgen. Dan kan een vachtbehandeling een uitkomst zijn. 

Vachtbesparende trimbehandeling

Dit houdt in dat er zo veel mogelijk vacht intact wordt gehouden, want de vacht heeft een belangrijke functie voor de kat. De vacht wordt geheel doorgekamd en gecontroleerd op klitten, deze worden uitgekamd of, als de klitten te dicht op de huid zitten of het uitkammen te pijnlijk wordt voor de kat, weggeschoren. Dit levert vaak bijzondere kapsels op.

Sanitaire trim

Hierbij wordt het gebied rond de anus (en eventueel de broek) korter geschoren. Dit wordt nog wel eens gedaan bij katten met darmproblemen en daardoor regelmatig een vieze kont en broek hebben.

Katvriendelijk

Ik werk op een katvriendelijke manier wat betekent dat ik de kat niet in het nekvel pak of dwangmiddelen gebruik. Tijdens de behandeling maak ik gebruik van etherische oliën om ook op deze manier het stress niveau van de kat zo laag mogelijk te houden. Daarnaast heb ik nog een hele "trukendoos" om de kat af te leiden, denk aan lekkere snoepjes, matabi stokjes, valeriaan en speeltjes.

Een enkele keer gebeurt het dat de kat zich echt niet laat behandelen, dan kan ik in overleg de kat onder lichte sedatie ("roesje") bij de Dierenarts in Uitgeest behandelen.

Wat kan je thuis doen?

Je kunt thuis al veel doen om klitten/vilt te voorkomen. Zorg dat je de juiste materialen gebruik: combikam en slickerborstel meer heb je eigenlijk niet nodig. Controleer de kat dagelijks tot wekelijks (afhankelijk van de ruiperiode) met de handen/vingers op klitten. Verwijder beginnende klitten door deze uit te pluizen met de vingers en kam de vacht kort door met een combikam. Probeer het thuis ook leuk te maken/houden want het moet geen strijd worden. Mochten er toch problemen met de vacht ontstaan, neem dan contact met mij op, liever dat je te vroeg contact opneemt dan te laat.